Beleggersprofielen in Belgie

Mogelijke beleggersprofielen in België
Als je een deel van jouw vermogen wil beleggen in België en dit door een bank laat doen, is deze bank verplicht een beleggersprofiel voor jou te maken. Wat een beleggersprofiel precies is en welke mogelijke profielen je kunt krijgen, lees je in dit artikel.

Beleggersprofielen in Belgie

Het beleggersprofiel: een korte introductie
Het beleggersprofiel is een profiel van jou als belegger die verplicht gemaakt moet worden door de bank die jij benadert om je geld te investeren. De bank stelt je enkele vragen, jij beantwoordt deze vragen naar waarheid en je krijgt een bepaald profiel. Nu betekent dit niet dat je aan dit profiel vast zit, maar wel dat je meer weet over wat voor soort belegger je bent en je zelf kunt kiezen of je iets met deze informatie doet.

De reden dat banken verplicht zijn om een beleggersprofiel te geven, heeft te maken met het feit dat zij wettelijk verplicht zijn zo veel mogelijk informatie te geven over beleggen. Om ervoor te zorgen dat beleggers zich echt bewust zijn van de risico’s en weten waar ze mee beginnen, worden de banken verplicht profielen op te stellen van hun klanten en deze profielen met hen te communiceren.

Mogelijke beleggersprofielen die je kunt krijgen
Als je enkele vragen hebt ingevuld, krijg je een beleggersprofiel van de bank. De beleggersprofielen die je mogelijk kunt krijgen, zijn de volgende:

  • Risicosavers: je bent niet bereid om bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden. Bij dit profiel bevelen de meeste banken enkel spaarproducten en monetaire fondsen aan.
  • Conservatief: je bent bereid om beperkte bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden.
  • Gematigd: je bent bereid om matige bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden.
  • Evenwichtig: je bent bereid om aanzienlijke bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden.
  • Dynamisch: je bent bereid om grote bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden. De portefeuille van iemand met dit beleggingsprofiel is meestal opgebouwd met een overzicht van aandelenfondsen en een deel thematische fondsen, maar dit kan per bank verschillen.
  • Agressief: je bent bereid om nog grotere bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden. Meestal nemen banken in deze portefeuille aandelenfondsen, aangevuld met thematische fondsen en een klein gedeelte obligatiefondsen. Je hebt in dit geval dus een veelzijdige portefeuille met grote spreiding.
  • Speculatief: je bent bereid om zeer grote bewegingen in je beleggingsportefeuille te aanvaarden.

Zoals je ziet, zijn de profielen ingedeeld op basis van hoeveel risico je wil nemen bij het beleggen. Wil je helemaal geen risico nemen, dan val je onder ‘risicosavers’ en kun je beter niet gaan beleggen. Beleggen neemt namelijk altijd risico met zich mee, zelfs als je dit goed en verstandig doet. Ben je bereid gemiddeld risico te nemen, dan zit je bij de conservatieve, gematigde of evenwichtige beleggers. Ben je bereid veel risico te nemen, dan kom je in een van de onderste profielen terecht. Samen met de bank kijk je naar jouw profiel en stel je een portefeuille samen die bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *