De mogelijkheden bij vastgoedinvesteringen

Wanneer je besluit te investeren in vastgoed, dan zijn er veel opties. Kies je voor klassiek vastgoed, zoals een tweede huis, of ga je voor de steeds populair wordende investeringen in hotels of studentenwoningen?

© Pixabay.com

Klassiek vastgoed blijft groeien
Klassiek vastgoed blijft een goede investering. Er is altijd vraag en er wordt de komende jaren ook groei verwacht. De bevolking stijgt, er zijn meer scheidingen en er komen migranten bij. Een groot voordeel is het rendement. Verhuur je klassiek vastgoed zoals een tweede woning of huurappartement, dan kan dit een gemiddeld nettorendement opleveren van 3,5 procent. Bovendien kan het pand in de loop der jaren in waarde stijgen, zeker als de locatie goed is. Dat krijg je niet door je geld op een spaarrekening te laten staan. Bovendien zijn er belastingtechnische voordelen.

Nadelen zijn er ook want wil je een pand op een goede locatie, dan zul je meer dan een kwart miljoen euro moeten investeren en moet je rekenen op notariskosten van 25.000 tot 30.000 euro. En koop je een ouder pand, dan wordt je ook geconfronteerd met renovatiekosten. Zodra het pand bewoonbaar is, moet je op zoek naar huurders. En heb je die gevonden, dan begint het werk pas, op gebied van onderhoud en administratie.

Investeren in hotel
Wil je zelf niet overal voor verantwoordelijk zijn, dan kun je overwegen te investeren in een hotel. Staat het hotel op een mooie locatie, dan is de bezettingsgraad hoog en kun je als investeerder een rendement tegemoet zien van 3,5 tot 7 procent op jaarbasis. En naast de huur van een kamer, kun je ook inkomsten ontvangen uit drankverbruik, roomservice, verkochte ontbijten of parking plaatsen. Dat heet winstdeelname. Een voordeel van een hotelinvestering is dat het goedkoper is dan klassiek vastgoed. En er is een redelijk zorgeloze investering want je bent niet hoofdverantwoordelijk. Dat is de hoteluitbater.

Nadeel is dat de aankoop van een hotelkamer vaak een gecompliceerde eigendomsstructuur hebben. Alles wordt bij de notaris vastgelegd en je betaalt jaarlijks een pachtvergoeding. In de loop der jaren kan zo’n vergoeding stijgen wanneer de grond meer waard wordt. Het rendement is bovendien afhankelijk van de bezettingsgraad. Ook belastingtechnisch is dit mogelijk niet de meest gunstige investering, want je betaalt onder andere 30 procent aan roerende voorheffing.

Stabiele inkomsten met studentenkamers
Ook bij de investering in een studentenkamer is locatie belangrijk. In echte universiteitssteden als Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen zal er meestal wel vraag zijn naar een kot. Je moet bij een investering de keuze maken tussen een nieuw of bestaand pand. Weet dat bij oudere panden veel onderhoud komt kijken. En studenten zullen sneller kiezen voor een nieuw pand met moderne faciliteiten. Het voordeel van een nieuw pand is dat de exploitatie vaak geregeld is. Je hoeft dus zelf niks te doen met onderhoud of administratie. Het rendement van een investering in studentenkamers is zo’n 4,5 procent.

De onzekerheid bij een investering in studentenvastgoed is dat je afhankelijk bent van besluiten van de universiteit of hoge school. Gaat de school sluiten of fuseren, dan wordt de vraag naar studentenwoningen minder. Ook de populariteit van een studierichting kan fluctueren. Hierdoor kan er een overaanbod aan studentenkamers ontstaan. Ook het onderhoud kan omvangrijk zijn als je zelf besluit het pand te exploiteren, want studenten zijn nu eenmaal wat wilder. Bovendien zijn er strenge veiligheidseisen. En studenten wonen maar tijdelijk in je pand dus mogelijk moet je elk jaar weer op zoek naar een nieuwe bewoner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *