Investeren in vastgoed als alternatief voor sparen

Het liefst heb je je spaargeld veilig op de bank. Nadeel is alleen dat de interest extreem laag is op dit moment. Dat is gunstig als je wil lenen maar juist ongunstig wanneer je met je spaargeld wat extra’s hoopt te verdienen. Beter is dan om te kijken naar alternatieven. Zoals investeren in vastgoed. Je kunt bijvoorbeeld een tweede woning kopen. Hetzelfde geldt voor vakantiehuis. Maar er zijn nog meer opties.

© Pixabay.com

Huurinkomsten
De laatste jaren zijn er naast de tweede woning, vakantiehuis en huurappartement nog meer opties om geld te verdienen. En die zijn vooral gericht op het genereren van huurinkomsten. Wat te denken van studentenkamers, zorg- en hotelvastgoed of parkeergarages? Dat zijn vaak vastgoedobjecten die snel gevuld zijn met huurders.

Locatie, locatie, locatie!
Bij vastgoed geldt de gouden regel: locatie, locatie, locatie. En inderdaad: weet je een pand te kopen in een populaire buurt, dan staat je pand nooit lang te huur. Hoe hoger de bezettingsgraad, hoe hoger de huuropbrengsten en hoe hoger het rendement en dus jouw spaarpotje. Gemiddeld brengt een vastgoedinvestering zo’n 3 tot 5 procent aan rendement per jaar op. Dat is een mooi extra inkomen. Laat je de huurprijs bovendien elk jaar indexeren, dan ben je ook beschermd tegen inflatieschommelingen. Dat is zeker in deze tijd handig. Verder: de vastgoedprijzen stijgen bijna elk jaar. Heb je dan een pand op een prima locatie, dan is dat meerwaarde bovenop de waarde van het pand. Tel dat bij de vaste huuropbrengsten op en je krijgt een behoorlijk extra rendement. Dat zul je bij een bank niet tegenkomen.

Alternatief voor andere beleggingen
Veel mensen blijven huiverig voor beleggen, omdat er een risicofactor in zit. Zelfs nu spaargeld zo laag beloond wordt. Bij investeren in vastgoed heb je een goed alternatief om je geld wel te gebruiken om rendement te behalen maar dan zonder de volatiliteit van de financiële markten. Bovendien bouw je een mooi vangnet op voor wanneer je met pensioen gaat. Immers, zolang je het pand in bezit hebt en huuropbrengsten ontvangt, dan heb je bovenop je pensioen een mooi extraatje. Iets dat je goed kan gebruiken want het pensioen is meestal karig. Een gunstige bijkomstigheid is dat je momenteel in België geen belasting betaalt over huurinkomsten. Dat betaal je net als je bij je eigen woning alleen op kadastraal inkomen.

Lenen om te investeren
Investeren in vastgoed lijkt wellicht iets dat alleen is weggelegd voor rijke mensen. Maar niets is minder waar. Heb je niet genoeg gespaard maar wil je toch investeren in vastgoed om zo de vruchten te plukken? Denk er eens over om geld te lenen. Mits je zelf een bepaald gedeelte, zeg 30 tot 40 procent, kan inbrengen, dan zijn veel banken bereid je de rest te lenen. En vaak zijn de huuropbrengsten hoger dan het maandelijkse aflossingsbedrag van de lening, waardoor je toch vermogen opbouwt. Bovendien is de lage rente in dit geval juist wel weer gunstig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *