Pensioensparen in Belgie: wat, waarom, voordelen, welke mogelijkheden

Pensioensparen in België
Als je met pensioen gaat, wil je uiteraard een onbezorgd leven kunnen leiden. Om dit onbezorgd leven te kunnen leiden, heb je geld nodig. Niet alleen om de hypotheek van te betalen en om boodschappen van te doen, maar ook zeker om leuke dingen van te doen als je niet meer hoeft te werken. Wil jij geld sparen voor je pensioen, zodat je zeker weet dat je genoeg te besteden hebt als je niet meer op je werk hoeft te verschijnen? Start dan met pensioensparen.

Pensioensparen in Belgie wat waarom voordelen welke mogelijkheden

Wat is pensioensparen?
Als je begint met pensioensparen, zet je iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar een bepaald bedrag van je inkomsten apart. Dit geld gebruik je nog niet als je nog aan het werk bent, maar zet je opzij voor als je met pensioen gaat. Je spaart ook al voor je pensioen door een deel van je loon af te slaan, maar door middel van pensioensparen kun je nog meer geld opzij zetten.

Waarom beginnen met pensioensparen?
Er zijn diverse redenen om met pensioensparen te beginnen en deze redenen worden ook wel de voordelen van pensioensparen genoemd. De eerste belangrijke reden om met pensioensparen te beginnen, is omdat het risicoloos is. Je weet zeker dat je over een jaar of 40 voldoende geld hebt om lekker met pensioen te gaan en je gaat dus een zekere toekomst tegemoet. Een ander voordeel van pensioensparen, is dat het fiscaal ook erg aantrekkelijk is. Omdat de overheid voor pensioensparen is, heeft de regering het spaargeld van pensioensparen zelfs 30 tot 40 procent fiscaal aftrekbaar gemaakt. Spaar je geld voor je pensioen, dan hoef je dus minder belasting te betalen.

Tot slot is pensioensparen erg toegankelijk. Het minimaal te sparen bedrag van 2016 bedraagt 940 en dit bedrag mag je in termijnen van 12 maanden op je spaarrekening storten. Je hoeft dus niet steeds veel apart te zetten, maar spaart in kleine beetjes.

Welke mogelijkheden zijn er bij pensioensparen?
Je hebt twee mogelijkheden om te starten met pensioensparen. De eerste mogelijkheid is de optie van de pensioenspaarverzekering. Dit is een soort levensverzekering waarbij je op iedere storting recht hebt op een belastingvermindering. Daarnaast krijg je een bepaalde vorm van rente uitbetaald en kun je delen in eventuele winsten. Van de twee mogelijkheden om pensioen te sparen, heeft deze mogelijkheid het minste risico.

De andere mogelijkheid van het pensioensparen, is de mogelijkheid om geld te storten in een zogeheten pensioenspaarfonds. Een pensioenspaarfonds is een soort beleggingsfonds dat beheerd wordt door een bank of een beursinstelling. Waar je rekening mee moet houden bij het pensioensparen door middel van een pensioenspaarfonds, is dat dit niet geheel zonder risico’s is. Houd je er niet van om risico’s te nemen met jouw spaargeld, dan kun je beter een pensioenspaarverzekering afsluiten. Vind je het niet erg om risico te nemen en zo mogelijk meer uit jouw spaargeld te halen, dan is het investeren van geld in een pensioenspaarfonds wel interessant voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *