Soorten leningen

Wil je een grote uitgave doen, zoals een auto, of ga je het huis verbouwen? Dan is een lening handig. Maar ook wanneer je krap bij kas zit en wat extra financieringsruimte wil, kan een lening uitkomst bieden. Afhankelijk van de reden, zijn er diverse soorten leningen.

© Pixabay.com

Verkoop op afbetaling
Hiermee koop je bijvoorbeeld een auto. Of eigenlijk leen je die. Hoe werkt het? Bij de autodealer koop je een oude of nieuwe auto. Je betaalt bij de aanschaf alleen een voorschot en vervolgens los je de rest van het bedrag binnen een bepaalde periode af. Het voordeel is dat je niet in één keer een groot bedrag moet investeren en dat de rente lager is omdat de auto als onderpand dient. Nadat je het aankoopbedrag helemaal hebt afgelost, ben je eigenaar van de wagen. Een nadeel is dat wanneer er een betalingsachterstand ontstaat, de autodealer het voertuig terug kan vorderen, ook wanneer je bijvoorbeeld al een groot deel hebt betaald. Daarnaast kan het zijn dat je soms langer afbetaalt, dan dat het object, zoals een auto, meegaat.Lening op afbetaling
Dit heette vroeger een persoonlijke lening. Deze leenvorm van de bank is één van de meest voorkomende. Je bepaalt zelf wat je met het krediet doet. Je hebt direct een bedrag tot je beschikking en de maandlasten liggen meestal vast. Echter, omdat er geen onderpand is, ligt het risico voor de kredietverstrekker hoger, en de interest voor jou daarom dus ook. Die rente is ook niet aftrekbaar van de belasting. En wil je vervroegd aflossen, dan komen daar soms extra kosten bij kijken.

Doorlopend krediet
Dit is de makkelijkste en wellicht populairste financieringsvorm. Er is geen bestedingslimiet en je kunt opnemen wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Deze leenvorm is handig bij onverwachte uitgaven. Je betaalt elke maand een vast bedrag en hebt lang de tijd om af te lossen. Het tempo bepaal je namelijk zelf en er zijn geen extra kosten bij vervroegd aflossen. Hoe lang deze lening loopt, is afhankelijk van wat je opneemt, aflost en de rente die wordt gerekend.

Achtergestelde Lening
Een achtergestelde, of uitgestelde lening is bedoeld voor ondernemingen. Die los je pas af wanneer alle andere schulden ook zijn betaald. Het is eigenlijk een tussenvorm van eigen en vreemd vermogen bij een onderneming. Voor de kredietverstrekker zijn achtergestelde leningen vaak risicovoller. Bij een onverhoopt faillissement van een onderneming hebben aflossingen van andere leningen voorrang. Dit is wettelijk zo geregeld. Als eerste moeten de preferente schulden, dus schulden met pand- of hypotheekrecht worden afgelost, en daarna de gewone leningen, zoals obligatieleningen en bankkredieten. Pas daarna komen de achtergestelde leningen. Omdat de bank meer risico loopt, is ook de interest hoger. Voor de onderneming is een achtergestelde lening wel handig, omdat dit de ruimte biedt om ander vreemd vermogen aan te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *