Spaargeld in België: rente, basisrente, getrouwheidspremie

Alles wat je moet weten over spaargeld in België
Als je geld wil sparen, kun je een spaarrekening openen. Een spaarrekening is een extra rekening die je bij de bank opent om geld op te zetten voor in de toekomst, bijvoorbeeld voor een vakantie of voor onvoorziene uitgaven. Wil jij geld sparen door een spaarrekening te openen, maar heb je dit nog nooit eerder gedaan? Lees dan meer over het sparen van geld door middel van een spaarrekening in België in dit artikel.

Spaargeld in Belgie rente basisrente getrouwheidspremie

De spaarrekening en rente
Waar je ook een spaarrekening opent, je krijgt altijd rente op het geld dat je op de spaarrekening zet. De rente die je krijgt als je een rekening opent en als je geld op de rekening zet, wordt ook wel de basisrente genoemd. Welk percentage je precies aan rente krijgt, is verschillend per bank. Sommige banken geven wat hogere rente, terwijl andere banken wat lagere rente doorberekenen.

Een spaarrekening afsluiten: zoek de hoogste basisrente
Bij het afsluiten van een spaarrekening om spaargeld op te zetten, is het verstandig om een bank te zoeken met een zo hoog mogelijke basisrente. Krijg je een zo hoog mogelijke rente, dan krijg je van de bank namelijk meer geld cadeau op basis van het geld dat jij op je rekening hebt staan. Heb je bijvoorbeeld 1000 euro gespaard en krijg je 2 procent rente, dan krijg je 20 euro van de bank. Heb je 1000 euro bij een bank gespaard met een rente van 3 procent, dan krijg je hier 30 euro voor terug. Kies daarom niet zomaar een spaarrekening, maar zoek een bank met een hoge basisrente.

De spaarrekening en de getrouwheidspremie
Naast rente of basisrente, krijg je bij Belgische banken ook getrouwheidspremie op het geld dat je spaart. De getrouwheidspremie is het percentage dat de bank uitkeert voor het spaargeld dat je 12 maanden lang onafgebroken op je spaarrekening hebt staan. Het percentage van de premie klikt vast op het moment dat je geld op je rekening zet en blijft voor 12 maanden ongewijzigd. In deze periode van 12 maanden, bouw je rente op.

Een spaarrekening afsluiten: zoek de hoogste getrouwheidspremie
Net zoals bij de rente het geval is, hanteert ook iedere bank een andere getrouwheidspremie. Om zo veel mogelijk geld te verdienen met jouw spaargeld, is het verstandig om naar de bank te zoeken met de hoogste getrouwheidspremie. Krijg je een hogere getrouwheidspremie, dan verdien je namelijk meer geld met jouw spaargeld op de spaarrekening.

Je kunt de hoogste getrouwheidspremie vinden door de premies van diverse banken met elkaar te vergelijken. Let wel goed op dat je ook de basisrente van diverse spaarrekeningen met elkaar vergelijkt, zodat je zowel een hoge getrouwheidspremie als een hoge basisrente kunt incasseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *