Met welke hypotheek kan jij je droomhuis financieren?

Wanneer je je droomhuis op het oog hebt, dan ga je naar de bank om een hypotheek af te sluiten. De adviseur kijkt samen met jou welke hypotheek het beste bij je financiële situatie past. het is altijd belangrijk je goed te laten adviseren.

© Pixabay.com

De annuïteitenhypotheek
Dit is een ideale hypotheek wanneer je elke maand een vast bedrag wil aflossen en dat de gehele aflossingsperiode lang. De interest van een annuïteitenhypotheek is in het begin hoog maar naar mate je meer aflost, zal de rente dalen. Bovendien heb je als voordeel dat de rente van de inkomsten afgetrokken mogen worden bij de belasting. Zo heb je lagere netto maandlasten.

De spaarhypotheek
Dit is een combinatie van een geldlening en een gelengde levensverzekering. Wat houdt dit in? De geldlening als onderdeel van de spaarhypotheek wordt verstrekt met het recht van hypotheek. Met andere woorden: je gekochte huis dient als onderpand voor de bank. Ook krijgt de bank pandrecht op de levensverzekering. Deze verzekering dekt bij leven en overlijden. De premie wordt uitgekeerd wanneer de verzekerde komt te overlijden wanneer de lening nog niet is afgelost. Is de verzekerde nog in leven na het aflossen van de lening? Dan ontvangt die de premie. Er wordt dus altijd een premie uitgekeerd en daarmee wordt weer de geldlening afgelost.

De lineaire hypotheek
Dit is eigenlijk een hypothecaire geldlening. Die sluit je af als je wil dat de maandlasten in de loop der tijd afnemen. Je betaalt per maand een vast bedrag af, terwijl de interest per periode wordt berekend over het bedrag dat nog openstaat op de lening. Aan het begin van de aflossingsperiode is dit bedrag dus ook nog vrij hoog. Gedurende de looptijd nemen deze lasten evenwel af. Banken of hypotheekverstrekkers gebruiken deze hypotheekvorm om zichzelf bij renteverhogingen in te dekken. Daar merk je zelf weinig van omdat de lasten in de loop van de tijd afnemen en je toch steeds minder rente gaat betalen omdat het aflossingsbedrag daalt.

De beleggingshypotheek
Deze hypotheek is gekoppeld aan beleggingen op effecten, zoals aandelen. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat je vermogen kan opbouwen in je aflossingsperiode waarmee je uiuteindelijk de lening aflost. Je betaalt aanvankelijk alleen de interesten terug. Het aflossen van de hypotheek gebeurt aan het einde van de looptijd dus het is een flexibele hypotheekvorm en ideaal voor investeringen in vastgoed. Nadelen zijn dat je jaarlijks vermogensrendementsheffing moet betalen. En het is een risicovollere lening omdat je moet bijbetalen wanneer je het beoogde rendement niet haalt.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek is het zo dat je maandlasten laag zijn en je de rente kunt aftrekken van de belasting. Nadeel is dat het hypotheekbedrag eigenlijk hoog blijft. En wanneer de rente verandert, dan riskeer je dat het maandbedrag ook behoorlijk toeneemt. Bij deze hypotheekvorm wordt namelijk geen termijn vastgesteld waarbinnen je de hypotheek moet hebben afgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *