Woonbonus in Belgie

Belgiƫ is een mooi land om in te wonen. Bij het kopen van een huis komt echter veel kijken. Zo krijgt u te maken met de zogeheten woonbonus. Hierbij ervaart u een fiscaal voordeel in het systeem van hypotheekrenteaftrek. De kapitaalaflossingen, betaalde interest en premies voor levensverzekeringen kunnen namelijk van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. Sinds 2015 heeft de Vlaamse regering echter enige veranderingen aangebracht aan de woonbonus. Welke fiscale gevolgen heeft dit voor u?

Voorwaarden voor de woonbonus
Om te kunnen profiteren van een woonbonus dient u aan enkele voorwaarden te voldoen. Het is verstandig dat u zich hier voor de aankoop van een huis in verdiept. De woonbonus brengt namelijk fiscale voordelen met zich mee, maar geldt niet voor iedereen. Zo dient u in het bezit te zijn van een eigen woning en hypotheek. Daarnaast dient de lening afgesloten te zijn na 31 december 2014 en voor 1 januari 2016. Tevens dient de looptijd van het krediet minstens tien jaar te zijn, en dient het krediet afgesloten te zijn bij een instelling die is aangesloten bij de Europese Economische Ruimte.

Veranderende regels rondom de woonbonus
De woonbonus bleek voor de Vlaamse regering een zorgenkind. Het bedrag aan kapitaalaflossingen en interesten liep namelijk op tot in de miljarden. De regering besloot daarop de voorwaarden rondom de woonbonus te veranderen vanaf 1 januari 2015. Daarbij zijn de fiscale voordelen sterk afgenomen. Deze veranderingen gelden echter alleen voor personen die na deze datum een hypotheek afsluiten. Zo is het bedrag dat maximaal fiscaal kan worden afgetrokken gedaald van 3040 euro naar 2280 euro per persoon. Na tien jaar wordt dit bedrag nog eens teruggeschroefd naar 1520 euro per jaar. Daarnaast is de aftrekbaarheid gedaald naar 40 procent. Dit fiscale voordeel is niet meer afhankelijk van het inkomen.

Gevolgen voor de huizenbezitter
De veranderende regels rondom de woonbonus in het Vlaams gewest hebben voor u als huizenbezitter dus veel gevolgen. Koppels die een hypotheek hebben afgesloten na 1 januari 2014 zijn door de nieuwe maatregelen meer dan duizend euro misgelopen. Desondanks kunt u een aantal maatregelen treffen om toch te profiteren van fiscale voordelen. Zo is het aan te raden om u te verdiepen in de fiscale voordelen die gelden rondom een renovatie of nieuwbouwproject. Ook loont het om zo energiezuinig te leven. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie en het aanschaffen van hoogrendementsglas. Zo profiteert u na het nemen van deze duurzame maatregelen van de zogeheten combipremie. Voor de vervanging van enkel glas ontvangt u bijvoorbeeld een premie van 48 euro per vierkante meter. Dit pakt zowel voor uw energierekening als het milieu goed uit.

Gevolgen voor Vlaanderen
Inmiddels is het enige tijd geleden dat de woonbonus werd ingevoerd. Als huizenbezitter heeft u ongetwijfeld veel gemerkt van de nieuwe maatregelen. De impact op de Vlaamse huizenmarkt viel echter mee. De inkrimping van de huizenmarkt bleek namelijk minder groot dan experts in eerste instantie hadden voorzien. Sterker nog, in 2015 nam de verkoop van het aantal huizen zelfs toe met 2,7 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *